Bu Blogda Ara

11 Ağustos 2020 Salı

DOĞRU POSTÜR

      Duruşumuz karşıdan bizi yansıtan ilk özelliğimizdir. Dilencilere bakalım neden boynu bükü dururlar? Yahut siyasetçiler neden vatkalı takım elbiseleriyle daha dik durmaya çalışırlar? Özellikle askerlerin bu aşırı dik duruşu bize sarsılmaz düzen ve nizamın mesajını mı verir? Toplumsal psikolojiye girmeyeceğim fakat düzgün bir duruş sağlığınız açısından büyük önem taşımakta. Saatlerce boynumuz eğik telefonla oynamak size yıllar sonra boyun fıtığı olarak dönebilir.




Doğru postür nasıl olmalıdır? Bunu belirlemek için öncelikle kişiye fizyoterapist tarafından postür analizi yapılır, postüründeki bozukluklar saptanır. Bu bozukluklara kifoz, lordoz artışı, skolyoz vs. örnekler verebilirim. (Her biri farklı tedavi programı gerektiren hastalıklar olduğu için diğer yayınlarda bunlardan detaylıca bahsederiz.) Bozukluklar saptandıktan sonra kişiye uygun egzersizler verilir. Bu egzersizler omurganın düzgünlüğünü sağlayan kaslara verilen kuvvetlendirme egzersizlerini içerir.
Eğer bu yazıyı bilinçli bir şekilde okuyorsak derin bir alıp omurgamızı dikleştirelim. Evet, aynen şimdi yaptığımız gibi kambur veya salık durduğumuzu fark ettiğimiz anda kendimizi düzeltme eğilimine gitmeliyiz. 'Ya sürekli aklımda durmuyor ki 2 dakika sonra yine aynı' dediğinizi duyabiliyorum. Ama bunu bir alışkanlık yapmamız önemli. Bir, iki, üç derken bakmışsınız duruşunuzdaki asalet geri gelmiş.
Peki kendimize dik durmamızı hatırlatacağız ama birkaç egzersizle sırt kaslarımızı da güçlendirsek fena mı olur? Bence süper olur.
omurganızı hareketlendirecek çok güzel bir egzersiz
eğer kamburunuz varsa 1. görseli yapmanızı önermem

karın altınıza ince bir yastıkla yaparsanız
 üst sırt kaslarınız çalışır - hareketi yaparken zorlanıyorsanız
ellerinizi ayaklarınıza doğru uzatabilirsiniz
Bu egzersizde dikkat etmemiz gereken bir nokta;
kollarımızı olabildiğince yana açarak
kürek kemiklerimizi birbirine yaklaştırmak - belki
iki duvarın birleştiği köşede yapsanız daha iyi olur


Not: Eğer egzersizleri yaparken zorlanıyor ve ağrı hissediyorsanız bırakın.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder