Bu Blogda Ara

22 Ekim 2020 Perşembe

Düztabanlık (Pes Planus)

Islak ayakla yere bastığımızda çıkan ayak izi ya da şekli hepimizin dikatini çekmiştir, küçükken izlediğimiz çizgi filmlerde de sıklıkla karşılaşmışızdır. Aslında çıkan bu iz ayağımızın yerle temas eden yüzeyini bize açıkça gösterir.


Ayağın altında ayak kemiklerini destekleyen bir arklar vardır. Bunlar; 

-Medial longitudinal ark

-Lateral longitudinal ark

-Transvers ark

Bu arklar ayak tabanının konkavitesini oluşturur. Normalde ayağımızın iç tarafı bu arklar (medial longitudinal ark) sayesinde kavislidir ama bazı insanlarda bu kavis yoktur ya da azalmıştır, böyle durumlarda düztabanlık dediğimiz durum ortaya çıkar. Nedenlerine bakcak olursak;

·       Ayak tabanındaki arkların çökmesi

·       Kemik ve yumuşak dokudaki konjenital değişiklikler

·       Fazla ayakta durma

·       Hızlı kilo alma

 


Bunlara bağlı olarak ayaktaki ligamentlerin fazla gerilmesinden kaynaklı ayakta ağrı hissedilebilir. Düztabanlığın 2 tipi vardır: Rijit(sert) düztabanlık ve Fleksibl (esnek) düztabanlık.

 

Bunun ayrımını kendi başınıza oturduğunuz yerde kolayca yapabilirsiniz. Ayak başparmağımızı elimizle geriye doğru esnettiğimizde ayağın iç kavisi artıyorsa düz tabanlığımız esnektir. Bu tip daha yaygın olarak görülür ve genellikle ağrısızdır kişiyi rahatsız etmez fakat ebeveynler çocukları için bunun sorun teşkil edeceğini düşünürler. Nitekim çocuklardaki düztabanlık 7-8 yaşlarına doğru düzelir. Yine de hekimi tarafından takip edilebilir.

 

Esnek düztabanlık tedavisi konusunda tartışmalar olsa da literatürü karıştırdığım zaman kas kuvvetlendirici egzersizlerinin faydalı olduğu konusunda birkaç kaynak buldum. Lakin düztabanlığa özgü botlar, ortopedik ayakkabılar, ayakkabı içi destekleyici pedlerin esnek düztabanlık tedavisinde kanıtlanmış bir faydası henüz bulunmamıştır ya da belirsizlik sürmektedir demek daha doğru olur. Aşağıya ayak iç kaslarını güçlendirici egzersizleri koyuyorum.

 

Parmak ucunda yükselme


Parmaklarla havluyu topuğa çekme

Ayağın altında topu bastırarak gezdirme
(oturarak yaparsanız dengenizi kolay sağlarsınız)

Verdiğim bilgilerle amacım kendi kendinize teşhis ve tedavi yapmanızı sağlamak değil, bilgilendirme amaçlıdır!

SAĞLIKLI GÜNLER… 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder